Share

Locul SACRU din “inima” munților Moldovei, unde credința se împletește cu speranțele. Tainele Mănăstirii Putna și ale Chiliei lui Daniil Sihastrul

Supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc”, Mănăstirea Putna este, fără doar și poate, cea mai importantă ctitorie a domnitorului Ștefan Cel Mare. Edificiul ascunde și câteva taine uimitoare. În apropiere se află Chilia lui Daniil Sihastrul.

Mănăstirea Putna, aflată la aproximativ 70 de kilometri de Cetatea de Scaun a Moldovei,  a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XV-lea, fiind concepută, încă de la început, ca necropolă domnească pentru Ştefan cel Mare şi pentru familia acestuia. A fost chiar prima ctitorie a domnitorului moldovean. “Când s-au apucat să facă mănăstirea Putna, au tras cu arcul dintr-un vârfu de munte ce este lângă mănăstire. Şi unde au agiunsu săgeata, acolo au făcut prestolul în altariu”, potrivit cronicarului Ion Neculce. La Putna există și un fragment din trunchiul unui paltin, în care, potrivit tradiției, s-ar fi înfipt săgeata lui Ștefan cel Mare când a tras cu arcul, din vârful muntelui, pentru a alege locul unde urma să fie ridicat sfântul edificiu.

Vechile cronici moldovenești arată că zidirea mănăstirii pe care Mihai Eminescu a supranumit-o „Ierusalimul Neamului Românesc” a început în vara anului 1466 și a luat sfârșit în 1469. Putna adăpostește și icoane considerate făcătoare de minuni. Potrivit tradiţiei, una dintre acestea a fost adusă în sfântul edificiu de către Maria de Mangop, a doua soție a lui Ștefan cel Mare.

putna

Foto: Mănăstirea Putna

De-a lungul vremii, mănăstirea a trecut prin mai multe perioade sumbre, fiind afectată de incendii puternice, seisme și distrugeri cauzate de oştile lui Timuş Hmelniţki. putna

Foto: Boingeanu Otniel via Romania in Imagini

“Istoricul Theodor Codrescu susținea că la Mănăstirea Putna ar fi rămas, printre multe altele, și un ceas de buzunar, care a aparținut lui Ștefan cel Mare, unul dintre primele de acest fel din lume, inventat și executat de renumitul meșter nurnbergez, Petter Heller, și pe care domnul Moldovei 1-ar fi primit în dar de la un trimis al papei, în anul 1493”, scrie pe site-ul Mănăstirii Putna.

putna

Foto: Roana Adrian via La mine acasa in Romania.

La aproximativ un kilometru de impunătoarea Mănăstire Putna se află și Chilia lui Daniil Sihastrul. Este vorba despre o grotă săpată într-o stâncă de pe pitoreasca vale a pârâului Vițeu, unde, timp de aproximativ 20 de ani, a viețuit Cuviosul Daniil Sihastrul ca pustnic.  „S-a hotărât să se tragă până la sfârșitul vieții în fundul munților, într-un loc cu totul neumblat și pustiu și să se facă sihastru. Și așa și făcu. Se trase adică într-un codru necălcat de picior de om, care era între munții de la asfințit și cei de la miazănoapte de la mănăstirea Sfântului Laurențiu și într-o depărtare ca de un ceas și mai bine. Aici află Daniil un locșor ce-i venea la îndemână, fiindcă una: locul era pustiu; al doilea: lângă el curgea în vale un pârâu cu o lingură de apă, și al treilea: că aici codrul era plin de stânci uriașe. Și mai ales această de pe urmă însușire a locului se lovea cu dorința lui ca să se facă sihastru. El, adică, se hotărî să-și scobească într-o stâncă de aici o chilie, unde să se poată adăposti de greul iernii, de ploi și de fiarele cele răpitoare. Ani întregi petrecu bietul sihastru în genunchi cu dalta-n mână, cioplind necontenit și din greu în vârtoasa stâncă. După o muncă strașnic de grea, ostenitoare și îndelungată își văzu și el sfârșită chilia, cu ajutorul lui Dumnezeu, la care nădăjduia mereu. Această chilie se poate vedea și astăzi în Putna”, este legenda culeasă de folcloristul   Dimitrie Dan (1856-1927).

chilia

Foto: Sveduneac Dorin Lucian  via Discover Bucovina

Potrivit tradiției,  avea darul vindecării bolilor, alunga demonii și reușea să aline suferințele.  Pustnicul Daniil  a devenit duhovnicul lui Ștefan cel Mare, ba chiar a prevestit înscăunarea acestuia. Mai mult, Mănăstirea Putna ar fi fost ridicată de către domnitorul Ștefan cel Mare la îndemnul Cuviosului Daniil Sihastrul.

 

Lasa un comentariu