Share

Opt mituri despre durerile coloanei vertebrale, demontate de specialişti

Durerile de spate obișnuite sau majoritatea afecțiunilor mai grave ale coloanei vertebrale pot fi tratate fără operație, dacă pacienții sunt dispuși să țină cont de câteva reguli, susține dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medical la Bio Ortoclinic. Potrivit medicului, somnul odihnitor, unele tipuri de exerciții sau pantofii potriviți pot ajuta coloana să se refacă. Iată ce trebuie și ce nu e indicat să facem!

 „Ca în orice afecțiune, problemele coloanei vertebrale se abordează diferit de la o persoană la alta, însă există și câteva lucruri general valabile pe care ar trebui să le știe și să le respecte toți cei în cauză. Cel mai important este că opțiunea unei intervenții chirurgicale trebuie să fie ultima dintre variantele de tratament care pot să rezolve problema”, subliniază dr. Mihaela Parnia, specialistul celei mai mari clinici pentru tratarea durerilor de spate. Conform acesteia, cea mai mare greșeală este ca oamenii să recurgă la tratamente de pe internet, fără a se adresa unui specialist. „Statisticile la nivel european arată că cele mai căutate informații pe net sunt, după cele despre sex, părerile legate de tratamentele pentru diverse simptome, printre care și durerile de spate. Așa se ajunge la folosirea unor antiinflamatorii, la dormit pe suprafețe rigide sau la renunțarea completă la tocuri, în cazul femeilor. Multe dintre aceste informații sunt false”, susține medicul Bio Ortoclinic.

 Credeai că faci bine, dar nu este aşa

  1. Ai dureri de spate, trebuie să dormi pe un pat tare. Fals! „Nu există un tip de saltea pe care toată lumea să se simtă bine. Unii oameni se simt bine dacă dorm pe o saltea moale, alții, pe o saltea foarte tare. Fiecare îşi alege salteaua potrivită lui”, spune specialistul, subliniind că un suport comod îi permite coloanei vertebrale să se relaxeze cu adevărat și astfel să se refacă și să întinerească. Pentru a profita la maximum de perioadele de somn, fiecare trebuie să-și aleagă salteaua și perna în funcție de preferințele personale și de pozițiile de somn preferate, pentru că orice element care îi face să aibă un somn agitat și să-și caute în zadar o postură comodă provoacă de fapt dureri de spate.
  2. Scapă de durere cu unguente, pentru că nu au contraindicaţii! Nu e chiar aşa! Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de antiinflamatoare care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni preexistente.
  3. Durerile de spate impun repaus total la pat. Nu neapărat! Dacă pacientul încearcă să-şi menajeze spatele prin repaus prelungit, durerea se poate accentua, pentru că muşchii şi articulaţiile slăbesc şi nu mai pot susţine spatele. Citește continuarea aici.

Lasa un comentariu