Share

O descoperire COLOSALĂ din România ar putea schimba cărțile de istorie!

În urmă cu doar câțiva ani, arheologii români au făcut o descoperire istorică pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie. Este vorba despre un fragment ceramic pe care sunt inscripționate mai multe simboluri misterioase și care ar putea să dovedească  faptul că sistemele de scriere nu erau necunoscute în neoliticul timpuriu.

Uimitoarea descoperire a fost făcută în anul 2012, pe șantierul  autostrăzii Sibiu-Orăştie. Ne referim la singurul obiect de acest fel scos la lumină până acum. Valoarea științifică a acestuia este uriașă, putând să dovedească existența unor sisteme de scriere/ comunicare în neoliticul timpuriu. Totuși, până în momentul de față, simbolurile inscripționate nu au fost încă descifrate.

Fragmentul ceramic a fost găsit  într-un complex de locuințe vechi de peste 8.000 de ani, respectiv în situl arheologic „Miercurea Sibiului II”, care atestă primul val de neolitizare de pe actualul teritoriu al țării noastre.

fragment-ceramic

De altfel, pe tronsonul al IV-lea al  autostrăzii Sibiu-Orăştie, în apropierea localității sibiene Cristian,  a fost descoperită cea mai  veche așezare neolitică din România, care se datorează unei comunități care a  venit pe aceste meleaguri din Orientul Apropiat, potrivit reprezentanților Muzeului Brukenthal. Săpăturile arheologice au scos la lumină cea mai importantă colecţie de vase neolitice  de pe Bătrânul Continent. Printre acestea se află și cel mai vechi vas cu două guri, ce datează de dinainte de anul 6000 î. Hr.  Tot aici a fost descoperită și cea  mai veche mască din Europa.  “Masca este miniaturală, cu detalii fine, apropiate de modelul din realitate,  foarte bine proporţionată”, precizează Sabin Luca, Florentina Marțiș, Anamaria Tudorie și Adrian Luca (Muzeul Brukenthal), într-o lucrare publicată de Asociația ArheoVest Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și  Consiliul Județean Timiș.

masca
Interesant este și faptul că oamenii acelor oameni realizaseră un sanctuar, format din gropi, în care fuseseră “ascunse” zeci de vase ceramice. Potrivit arheologilor, este vorba despre unul dintre cele mai vechi sanctuare din lume.  Mai mult, analizele chimice efectuate de către specialiștii de la  Institutul de Fizică de la Măgurele au confirmat că în interiorul unui vas ceramic se află cea mai veche vopsea cunoscută din istoria omenirii.

Lasa un comentariu