Share

Mistere inexplicabile. Locurile MISTICE din România unde se deschid porți… către lumea de dincolo

De-a lungul timpului, locurile   în care au fost semnalate prezențe supranaturale sau fenomene bizare au inspirat numeroase filme de succes.  În acest context, atunci când vine vorba despre spiritism, ne gândim, într-o mare măsură, la oameni care stau în jurul unei mese și așteaptă să primească un “semn” din lumea de dincolo. Spiritismul este o doctrină filosofică apărută în secolul al XIX-lea, în Franța. Mulți savanți, printre care și Emanuel Swedenborg,  au încercat să descifreze tainele comunicării cu spiritele. Ședințe misterioase au avut loc și în țara noastră. Mai mult, în România există și un muzeu în care  sunt expuse mesaje misterioase primite din lumea de dincolo.

Spiritism la Peleș

La Castelul Peleș, Regina Elisabeta organiza ședințe de spiritism, încercând să contacteze spiritul fiicei sale, care s-a stins din viață la o vârstă fragedă, în urma unei epidemii de scarlatină. Decizia a luat-o după ce l-a avut ca oaspete la castel pe cunoscutul  scriitorul francez   Pierre Loti.  Ședințele de spiritism aveau loc în secret, fără știrea regelui. Se spune că  Regina Elisabeta  ar fi primit un mesaj emoționant de iubire de la fiica sa, astfel că a decis să continue ședințele și după plecarea lui Pierre Loti. Astfel, Regina a apelat la ajutorul favoritei sale, Elena Văcărescu, și avea și un caiet cu notițe și însemnări din timpul respectivelor ședințe de spiritism. Totuși, nu a durat mult până când la Regele Carol I au ajuns copii ale caietului cu pricina. Despre notițe, acesta i-a spus, la un moment dat, fratelui său că  “îți fac părul măciucă”, potrivit muzeografilor. Ulterior, a cerut ca însemnările respective să fie arse. De altfel, și caietul special al reginei a fost mistuit de flăcări.

„Templul Spiritist de la poalele Carpaților”

Este unic în lume. Ne referim la castelul pe care, la finele secolului al XIX-lea, savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu l-a ridicat după moartea prematură a  fiicei sale, Iulia. Despre planurile edificiului, savantul spunea că  i-au fost “transmise” de   Iulia Hașdeu,  prin intermediul ședințelor de spiritism. De altfel, în cartea “Sic Cogito”, savantul spunea cum a primit primul “semn” de la Iulia Hașdeu: “Începui a simți la tâmpla stângă bătăi scurte și îndesate, întocmai ca şi când ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic. Deodată mână mea se puse într-o mișcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când brațul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simții deșteptat dintr-un somn, deși eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi citii acolo foarte limpede: «Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu»  (n.r.- « Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; Asta ar trebui să-ti fie îndeajuns»). Era scris și iscălit cu slova fiicei mele”.

În interiorul Castelului „Iulia Hașdeu” a fost amenajată o cameră specială pentru spiritism, în care există și o mică gaură în perete, prin care se spune că pătrundea spiritul Iuliei. De asemenea, rezumatele celor peste 100 de ședințe de spiritism erau trecute într-un jurnal special.

Cei care vizitează Muzeul memorial “Bogdan Petriceicu Hașdeu” pot vedea  fotografii din timpul ședințelor de spiritism, dar și  o  plăcuță de marmură pe care sunt gravate notele imnului “Sursum”, transmise de spiritul Iuliei Hașdeu, după cum afirma tatăl acesteia.

sursum

Lasa un comentariu