Share

IOR, modernizat în ritm alert! Voi știți povestea fascinantă a celui de-al doilea parc ca mărime din Capitală?

Parcul IOR, al doilea ca mărime din București, după Herăstrău, a împlinit 51 de ani de existență. Această oază de verdeață a fost modernizată intens în ultimii ani, astfel încât bucureștenii să aibă cât mai multe posibilități de petrecere a timpului liber. Amenajat în jurul singurului lac natural din Capitală, impresionantul parc are o poveste cu adevărat fascinantă.

Amenajarea a început în anul 1965, soarta IOR-ului fiind decisă de conducerea Raionului “Tudor Vladimirescu” (n.r.- denumirea de atunci a sectorului 3).  Primii copaci au fost sădiți de  muncitorii din întreprinderile  “IOR”, “Flacăra Roșie”, “Crinul” și “23 August”, dar și  de elevii și profesorii din școlile aflate în zonă.

Un aspect mai puțin cunoscut este acela că Parcul IOR a fost amenajat după modelul parizian, pe locul unei fabrici de cărămidă ce fusese dezafectată în 1965. Cu un an înainte, conducerea Raionului “Tudor Vladimirescu” a vizitat Parisul pentru a se inspira din arhitectura grădinilor publice franceze.  În locul unde se află în prezent statuia lui Alexandru Ioan Cuza, la intrarea principală în parc, se înălța hornul de peste 40 de metri al fabricii, demolat în 1970.

IOR cuprinde, de fapt,  două parcuri: Alexandru Ioan Cuza și Titan (n.r.- denumit și Parcul Artelor), între acestea aflându-se podul Liviu Rebreanu.

ior

În 1969, un avion Ilyushin II– 14 a “aterizat” chiar la intrarea în Parcul IOR. Aeronava donată de Aeroportul Băneasa a fost transformată în cofetărie. Din păcate, în anul 1983, cofetăria-avion a fost distrusă de un incendiu.

Transformat într-o oază de verdeață și de relaxare

Parcul IOR, care se întinde pe aproximativ 82 de hectare, a trecut  în ultimii ani printr-un amplu proces de modernizare, la inițiativa primarului sectorului 3, Robert Negoiță,  acesta dorindu-și ca bucureștenii să se bucure din plin de momentele petrecute în aer liber.

ior

Foto: Cristian-Alexandru Catana via Clipe-hoinare/ Facebook.com

ior

Foto: Cristian-Alexandru Catana via Clipe-hoinare/ Facebook.com

ior

Foto: Octav Dragan via Bucharest

Prima decizie luată de primarul Robert Negoiță a vizat decolmatarea lacului, pentru a deveni navigabil. Astfel, bucureștenii  se pot plimba cu hidrobicicletele, lebedele și chiar cu vaporașul “Alexandru Ioan Cuza”, inaugurat în 2015 de edilul sectorului 3. De asemenea, din lacul IOR este extrasă, cu ajutorul unor pompe electrice, și apa folosită pentru udarea spațiilor verzi din sector, Negoiță gândind un sistem inteligent de irigare, care să nu afecteze bugetul local.

Citește și Sectorul 3, cel mai verde din Capitală (VIDEO)

vaporas

Pentru siguranța celor mici, toate locurile de joacă au fost modernizate. De asemenea,  cei care vor să joace fotbal sau baschet au la dispoziție mai multe terenuri de sport. Pentru cei care doresc să facă mișcare în aer liber există zone special amenajate, în care au fost montate aparate de fitness moderne. În plus, Primăria Sectorului 3 a montat  foișoare și mese de șah. Nici plantările nu au fost trecute cu vederea.

Am fost foarte curios să văd cum arată Central Park, din New York, un parc de referință în întreaga lume. Parcul nostru, Parcul IOR, este mult peste Central Park”, a spus primarul Robert Negoiță.

Citește și Eforturi continue pentru transformarea sectorului 3 într-unul EUROPEAN

Citește și Ruinele acestea vor fi transformate într-o MÂNDRIE a Capitalei! Vom avea cel mai MODERN complex sportiv și de agrement!

Patru insule amenajate pentru bucureșteni

Pe Lacul Titan există cinci insule, între care și una virgină. Este vorba despre Insula Rațelor, care poate fi vizitată doar de “locuitorii” ei permanenți, printre care și rațele sălbatice, lebedele și broaștele țestoase.

ior

Foto: IOR 51/ Facebook.com

Totuși, bucureștenii au la dispoziție patru insule amenajate de primăria condusă de  Negoiță, putându-și  timpul liber într-un mod cât mai  diversificat. Insula Pescarilor a fost amenajată, în 2013,  pentru cei care vor să pescuiască  știucă, biban, crapi, șalău și somotei african. Accesul acestora este gratuit.

Insula Pensionarilor a fost gândită ca un loc de relaxare pentru vârstnici, în timp ce Insula Artelor a fost amenajată pentru găzduirea diverselor evenimente artistice sau culturale. Insula Cățeilor a fost amenajată, anul trecut, de Primăria Sectorului 3, pentru animalele de companie, după consultările pe care primarul Robert Negoiță le-a avut cu iubitorii necuvântătoarelor. Parcul IOR este singurul din România în care există o insulă  destinată cățeilor. Pe insulă au fost montate cișmele, o toaletă, dar și băncuțe, pentru ca bucureștenii să se poată relaxa, în timp ce cățeii se joacă sau aleagă pe iarbă.

Citește și Cum arată singura insulă din România destinată animalelor de companie. Se află în IOR și are 2,6 ha (FOTO)

Citește și Cinema Gloria se transformă într-unul dintre cele mai moderne centre culturale din România (FOTO)

 

Scenă de spectacole și cea mai înaltă statuie metalică din România

În Parcul Titan, pe malul lacului, a fost amplasată o scenă care găzduiește cele mai importante spectacole în aer liber organizate de Primăria Sectorului 3.

scena

În același parc găsim și cea mai mare statuie ecvestră din România. Este vorba despre Calul Titanilor, amplasată în anul 2013. De aici unde pornește și “Trenulețul european”, inaugurat acum doi ani, plimbările fiind gratuite.

calul titanilor

Foto: Marius Burlan via Editura Leichmann/ Facebook.com

De asemenea, parcul IOR se mândrește, din 2014, și cu singura statuie cinetică din Bucureşti, respectiv Globul pământesc.

glob

Sera amenajată de primărie îi poartă pe  vizitatori din Africa și până în America Centrală, intrarea fiind gratuită.

sera

Foto: Flori Trandafir/ Facebook.com

Și Parcul Alexandru Ioan Cuza a trecut printr-un amplu proces de modernizare. Printre altele,   primăria lui Robert Negoiță a renovat  tribuna de spectacole  și a refăcut  foișorul pentru fanfară, astfel încât bucureștenii să se poată bucura de spectacole muzicale. De asemenea, pe perioada iernii, în parc este amenajat și un patinoar, accesul fiind gratuit.

Citește și Curățenia, o necesitate. Soluția INTELIGENTĂ care ar putea fi implementată în tot Bucureștiul

Citește și REABILITAREA TERMICĂ în Capitală. Care sunt cei mai norocoși bucureșteni

 „Aleea Exploratorilor Spaţiului Cosmic” 

În Parcul Titan a fost inaugurată, de către Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor, „Aleea Exploratorilor Spaţiului Cosmic”. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, marcând, totodată, a împlinirea a  35 de ani de la primul zbor în spaţiu al astronautului român Dumitru-Dorin Prunariu, prezent la inaugurare.

alee

Pe aleea din faţa scenei de spectacole a fost dezvelită și o placă aniversară, apoi astronauţii invitaţi au plantat, ca un gest simbolic, doi platani.

Citește și Siguranța bucureștenilor, o prioritate. În sectorul 3, supraveghere video ca în… Londra

“Maraton” de evenimente culturale, sportive și artistice

În Parcul IOR au loc, frecvent, concerte, evenimente culturale, sportive și artistice.  Printre acestea se află și “Crosul IOR”, organizat de “Ziua Parcului IOR”, la care au alergat mii de oameni în ultimii doi ani. În primăvară, bucureștenii au putut participa și la  cel mai mare flashmob în aer liber din Capitală,  așezându-se în aşa fel încât corpurile lor să scrie „IOR 51”.

flashmob

IOR găzduiește și spectacolele de Revelion organizate de primărie, susținute de cei mai îndrăgiți artiști. Printre cântăreții care i-au încântat pe bucureșteni, la trecerea dintre ani, s-au numărat Andra, Anda Adam, Antonia, Fly Project, Taxi.  La Revelionul 2016 au participat aproximativ 30.000 de oameni.

Andra

Foto: Paul Dărășteanu

În parc au loc și  numeroase evenimente dedicate copiilor. De exemplu, pe perioada vacanței de vară, în zona foişorului de lemn de pe aleea principală a Parcului Alexandru Ioan Cuza se desfășoară, în fiecare weekend, spectacole de teatru, manifestări interactive, ateliere de creaţie și de poveşti, teatru gestual și de păpuşi,  dar şi demonstraţii de acrobaţie și ateliere de face-painting.

 

 

22 Comments on this Post

 1. Proteasa

  Cea mai frumoasa insula e cea alocata cateilor in detrimentul oamenilor, nu e tocmai corect.

  Răspunde
  • In ce sens in detrimentul oamenilor . Cei care detin caini nu sunt oameni ? Ce te opreste sa te plimbi si tu pe respectiva insula ? Simplu , iati un caine si te vei bucura de frumusetea insulei la care faci referire. Nu mai bine o spui direct ca nu iubesti cainii ? mai ai o varianta …. propune sa ramana restul parcului pt cei care au caini si insula pt persoane ca tine ( adica zis OM ).

   Răspunde
 2. Irina Apsan

  Acest parc ne-a ajutat sa ne crestem copii sanatosi si frumosi.Il iubim si nu ne vom muta din zona pentru ca e superb la noi.

  Răspunde
 3. Vlad Gheorghe

  Frumos

  Răspunde
  • Mă mir că-n atâţia ani nu s-a găsit nici un moştenitor care să revendice o porţiune de teren situat în perimetrul parcului. Dar nu este timpul pierdut.

   Răspunde
 4. Iordache Elena

  Parcul IOR a fost parcul copilăriei mele , eu m-am născut chiar in aceasta locație , in fabrica de cărămida , mama acolo muncea, si tata la IOR , si ca eleva la școala 196 am avut multe activități in parc , si mai târziu ca muncitor la Flacăra Roșie tot așa . O sa iubesc mereu acest parc, ma bucur ca e așa frumos acum , si îmi plac mult toate spectacolele si evenimentele din IOR

  Răspunde
 5. Stanescu Otilia

  Este un FRUMOS pe care il pretuim si suntem fericiti ca stam in zona!

  Răspunde
 6. Ce se intampma totusi cu partea de parc de langa metrou retrocedata? Ar trebui „recuperata”, pt ca presupun ca nu a fost o retrocedare legala si redata bucurestenilor. Poatr se face un reportaj si pe aceasta tema, informati oamenii si facute demersuri de recuperare a acestei zone de PARC.
  Multumesc.

  Răspunde
  • A fost retrocedata in 2005, de primarul general Adriean Videanu. Doar Primaria Generala putea contesta in instanta. Nu s-a dorit! Au trecut prea multi ani de atunci, e proprietate privata…

   Răspunde
 7. si eu am crescut in acest parc, era poreclit balta pina la pod si lac dupa pod, ptr ca era amenajat… vara sau iarna, intotdeauna era frumos… asa salbatic cum era…

  Răspunde
 8. buna
  E vorba de Balta Alba pe care o cunosteam eu acum vreo 40 ani sau altceva?
  CICI

  Răspunde
 9. Ne vream parcul innapoi!!!!partea retocedata este o groapa de gunoi de care nu are grija nimeni!!!!

  Răspunde
  • Cine a mai auzit sa se retrocedeze parcuri?! Alea 12 hectare sunt ale Mariei Cocoru din 2005. Doar Primaria Bucurestiului putea sa conteste decizia de retrocedare. S-a intamplat ceva? Absolut NIMIC! Retrocedari necontestate au fost si in Tineretului, Parcul Circului etc. A fost o bataie de joc generala!

   Răspunde
 10. E cel mai frumos parc din Bucuresti, gratie celor ce sau ingrijit de asta. Multumim!

  Răspunde
 11. Pacat nu se face nimic pentru recuperare acelui teren care nu mai face parte din parc acum!

  Răspunde
  • Primaria Municipiului Bucuresti e singura care putea recupera terenurile retrocedate, dar nu a existat vointa…

   Răspunde
 12. vanghelescu

  DAR PRISACA DORNEI???????

  Răspunde
 13. Horia

  Am fost si eu la 50 de anii mei acum vreo doua duminici in urma ! Am mai fost si cand eram adolescent prin anii 80 si de multe alte ori asistand la metamorfoza ! Perceptia finala a fost de dezgustul total generat de aglomeratie , de faptul ca plimbarea a fost un stres total din cauza pistelor pt biciclisti care eu as fi facut-o paralel cu aleile de acces ala pedestrilor , lipsa bancilor de odihna – as fi montat banci de 3-4 persoane din metru in metru si . . . fauna ! ! ! Treaba cu bancile as face-o in toate parcurile , asa cum este in Cismigiu ! Concluzie : este un parc obositor de cartier ! I-am dat roata total si am intepenit de oase in oase . . . La noi nu se gandeste inainte sa se faca ceva bine asa ca pe la nemti de exemplu . . .

  Răspunde
 14. Petre Dima

  Locuiesc langa parc din 1965, pe vremea cand nu era nimic amenajat, acolo fiind dune de nisip, resturi de la fabrica de caramizi si altele. Amenajarea a inceput cum a mai relatat cineva, prin munca voluntara a muncitorilor din intreprinderile amintite, in special UTC – isti care erau adusi dupa adunarile respective si de catre elevii de la scolile si liceele din zona. Pt. a respecta adevarul, modernizarea a inceput pe timpul primarului de sector, Plesca, apoi continuata de catre LIVIU Negoita si acum in ultima instanta de catre Robert Negoita. Pacat ca nu se rezolva problema terenului retrocedat si care a devenit intradevar insalubru. De asemeni s-a mai luat din parc o zona unde era un stadion si s-a facut un megamall. Si mai am o intrebare, cand se finalizeaza lucrarile la linia de tramvai care au fost incepute de aproximativ 10 ani? S-auzim de bine!

  Răspunde

Lasa un comentariu